Intro till Webflow
Kanske har du inte stött på Webflow än, trots att det grundades redan 2013. Webflow är ett amerikanskt företag baserat i Silicon Valley som har utvecklat en så kallad SaaS-plattform (Software as a Service) som hjälper dig att bygga webbplatser med hjälp av ett visuellt verktyg.
De riktar sig främst till designers som söker ett verktyg för att skapa webbplatser utan att behöva koda, men självklart kan vem som helst använda Webflow för att skapa en webbplats. Som Webflow själva sammanfattar det:
Take control of HTML, CSS, and JavaScript in a visual canvas. Webflow generates clean, semantic code that’s ready to publish or hand to developers.
Det här innehåller Webflow
Grundtanken med Webflow är att det ska vara en helhetslösning för dig som vill bygga en hemsida. Därför inkluderar Webflow inte bara det visuella verktyget för att bygga din hemsida, utan även:
- CMS (innehållshanteringssystem): Webflow inkluderar en inbyggd CMS-funktion som gör det möjligt att hantera och uppdatera innehållet på din webbplats på ett enkelt sätt. Detta är användbart om du vill ha en blogg, portfolio, kundcase, event eller andra sidor med dynamiskt innehåll.
- E-handel: Med Webflow kan du skapa och hantera en e-handelsplattform för din webbplats. Det innebär att du kan sälja produkter online och hantera kundordrar och betalningar.
- Automatisering: Webflow erbjuder automatiseringsverktyg som kan hjälpa dig att automatisera olika uppgifter och processer på din webbplats, vilket sparar tid och arbete.
- Verktyg för SEO (sökmotoroptimering): Webflow inkluderar verktyg som hjälper dig att optimera din webbplats för sökmotorer, vilket kan öka din synlighet och räckvidd på Google.
- Verktyg för tillgänglighet: Dessa verktyg hjälper till att göra din webbplats användbar för alla användare, inklusive personer med olika funktionshinder. Det handlar till exempel om att kontrollera kontrasten mellan text- och bakgrundsfärg.
- Animationer: Webflow gör det möjligt att enkelt skapa och integrera webbanimationer. Det kan göra din webbplats mer interaktiv och engagerande för besökarna.
- Betaversion för medlemskapssajter: Webflow arbetar även med en betaversion som gör det möjligt att skapa webbplatser med medlemskapshantering. Detta kan vara användbart om du vill erbjuda exklusivt innehåll till registrerade medlemmar.
- Hosting: Webflow erbjuder även hosting, vilket gör det enkelt att publicera din webbplats på nätet och göra den tillgänglig för besökare.
Du kan lägga till ännu fler funktioner på din webbplats genom att bädda in kod eller koppla på olika appar, men grundplattformen har allt du behöver för att bygga din webbplats.
Att bygga en hemsida i Webflow
Det mest centrala i Webflow är deras visuella redigerare. Där bygger du din hemsida helt fritt genom att dra och släppa olika byggstenar till din layout. Du använder så kallade "containers" för att skapa olika sektioner på din webbplats. Inuti dessa lägger du element som rubriker, knappar och bilder, och du formger dessa element med hjälp av klasser.
Även om Webflow används som ett "no-code" verktyg, kan en grundläggande förståelse för HTML och CSS vara till hjälp, ibland till och med nödvändigt, om du vill utnyttja Webflow till fullo. Webflow låter dig nämligen komma mycket nära hemsidans kod, om du vill, istället för att dölja den som de flesta andra visuella hemsidesverktyg.
Gränssnittet i Webflow kan vara något mer komplext än i till exempel WordPress, men fördelen är att du kan komma åt alla designinställningar från ett och samma ställe. Om du är en designer som är van vid att arbeta i Adobe-programmen kommer det säkert att kännas ganska naturligt.
Som du förstår har Webflow en något brant inlärningskurva, men du kan lära dig grunderna gratis genom Webflow University, deras videokursportal. Det finns även färdiga mallar i Webflow Marketplace om du inte vill skapa din hemsida helt från grunden.
Designkontroll i Webflow
På ytan kan Webflows visuella verktyg likna de som finns i vissa WordPress-teman. Men om du kikar närmare kommer du att märka stora skillnader i nivån av designkontroll och vad som händer "bakom kulisserna" när du skapar din design.
Webflow erbjuder i stort sett fullständig kontroll över design och layout på din webbplats. Det gör Webflow till ett utmärkt val för dig som designer med höga krav på design och finish, även om du inte är webbutvecklare.
En av Webflows styrkor ligger i den renodlade HTML-, CSS- och JavaScript-koden som genereras automatiskt under designprocessen. Du har möjlighet att granska och exportera koden om så önskas.
Webflow erbjuder också kraftfulla verktyg för att skapa avancerade animationer utan att skriva någon kod, vilket ger dig ytterligare designkontroll och möjlighet att skapa engagerande och interaktiva webbplatser.
Webflow Apps
I augusti 2023 lanserades Webflow Apps med en ny plattform för företag och utvecklare som vill skapa appar för att koppla ihop sina tjänster med Webflow. De har redan introducerat appar från företag som Hubspot, Memberstack, Typeform, Jasper och Unsplash.
Säkerhet och prestanda i Webflow
Säkerheten är en viktig aspekt när det kommer till webbplatser, och med Webflow kan du fokusera på att skapa bra design och innehåll utan att oroa dig för din webbplats säkerhet och prestanda.
Webflow har flera inbyggda säkerhetsfunktioner för att säkerställa att din webbplats och din data förblir skyddade. Ett exempel är tvåfaktorsautentisering, som ger extra säkerhet genom att kräva en ytterligare kod utöver ditt lösenord när du loggar in. Webflow ger dig även möjligheten att sätta rollbaserade behörigheter, vilket innebär att du kan definiera vilka användare som har tillgång till olika delar av din webbplats.
Säkerhetskopiering och versionering av data är en annan inbyggd funktion i Webflow. Dina data säkerhetskopieras automatiskt, och om något skulle gå fel kan du enkelt återställa tidigare versioner av din webbplats.
Alla hemsidor som skapas i Webflow har en trygg hosting på Amazon Web Services. De övervakas ständigt för att snabbt fixa eventuella problem med nedtid. Dessutom ingår gratis SSL-certifikat för att kryptera din webbplats och hålla din data säker.
Samarbete och support kring Webflow
Med Webflow kan du enkelt bjuda in kunder och kollegor för att ge dem möjlighet att lägga till innehåll och göra ändringar på din webbplats. Du har till och med möjlighet att samarbeta live med andra designers utan problem. Det finns olika roller som gör det möjligt att begränsa vad varje person kan redigera, till exempel enbart texter.
Behöver du hjälp finns det flera vägar att gå. Med ett abonnemang hos Webflow får du tillgång till kundsupport via mejl. Webflow har även ett hängivet community som delar tips och erfarenheter genom föreläsningar, meetups, podcasts, tävlingar, Slack-grupper och sociala medier. Det finns även en mängd resurser tillgängliga på YouTube, som samlas under Webflow TV.
Webflow är än så länge störst i USA men börjar så smått få fotfäste i Sverige, främst bland frilansande webbdesigners. Det finns några svenska webbyråer som har specialiserat sig på Webflow och andra som erbjuder Webflow som en del av sitt erbjudande. Så det är absolut möjligt att hitta kompetens inom Webflow i Sverige, även om utbudet inte är lika stort som för exempelvis WordPress.
Vad kostar Webflow?
Webflow låter dig registrera dig och bygga din webbplats gratis, utan att kräva kreditkortsuppgifter. Men när du vill göra din webbplats tillgänglig på en egen domän måste du teckna ett betalt abonnemang.
Prissättningen för Webflow varierar beroende på vilket abonnemang du väljer, men du får alltid veta exakt hur mycket det kommer att kosta på förhand. Faktureringen delas upp i två huvudkategorier: din "site plan" och din "workspace plan":
- Om du vill använda Webflows hosting med din egen domän måste du ha en site plan för varje webbplats du vill lansera.
- En workspace plan är främst avsedd för byråer eller frilansande webbdesigners som arbetar med flera webbprojekt samtidigt.
Prisexempel: Från ca 150 kr per månad för en väldigt enkel hemsida till ca 430 kr per månad för en stor och avancerad hemsida. De flesta hemsidor hamnar på ca 300 kr per månad.
Eftersom du betalar en månadsavgift i Webflow, kommer du att dra nytta av förmåner som kundsupport, utveckling av nya funktioner och kontinuerliga produktförbättringar.
Fördelar med Webflow
Här är några av de främsta fördelarna med att använda Webflow, enligt mig:
- Kraftfull visuell redigerare: Webflows visuella redigerare ger dig precision och kontroll över din webbdesign, utan att behöva skriva kod.
- Allt-i-ett-lösning: Webflow erbjuder allt du behöver för att bygga och hantera din webbplats på en och samma plattform, vilket eliminerar behovet av externa webbhotell, teman och tillägg.
- Kundsupport: Betalande kunder har tillgång till direkt kundsupport och det finns ett stort och hjälpsamt community världen över.
- Prestanda: Webflow-webbplatser är uppskattade för sin hastighet och säkerhet.
- Gratis utbildning: Webflow University erbjuder gratis resurser för att lära sig att använda plattformen.
Sammanfattning
Webflow är ett toppenval om du vill ha fullständig kontroll över din webbdesign, är beredd att lära dig några grunder inom HTML och CSS, och prioriterar prestanda och säkerhet.
Oavsett om du är en designer, en företagare eller någon som helt enkelt vill ha en grym webbplats, är Webflow definitivt värt att överväga som en kraftfull webbplattform för att förverkliga dina onlineprojekt.